page header photo
share Twitter share LinkedIn

cursus Ansible configuration management

Deze opleiding is specifiek voor het Linux systeem.

Ansible is een configuratie beheertool zoals Puppet, Chef, CFEngine en andere. Maar Ansible werkt zonder master/slave setup en is veel eenvoudiger te leren, op te zetten en te gebruiken. Deze eenvoud doet niets af aan de kracht. Met Ansible is het eenvoudig om software te installeren en te configureren, gebruikersaccounts toe te voegen of te verwijderen, etc. Lees verder >>>

Voor wie?

Deze cursus is bestemd:

  • Linux/UNIX systeembeheerders die gebruik willen gaan maken van Ansible als configuratie beheertool.
  • Devops engineers die met behulp van Ansible een omgeving willen opzetten.
Cursusduur: 2 dagen        In-company cursus op maat
Contact
Kosten € 1050,- excl. BTW       

Wanneer

Wij hebben deze cursus momenteel niet van een vaste datum voorzien. Als u belangstelling hebt, neem dan contact met ons op, zodat we in overleg kunnen bepalen wanneer en op welke manier (klassikaal, coaching on the job, privé-cursus, expert session) wij de benodigde kennis overdragen.
Voor contact: telefoon 024-352 72 72 of info@ATComputing.nl.

Meer informatie over deze cursus

De spin in het web

Wanneer het aantal te beheren systemen groeit, wordt het ondoenlijk om ze allemaal handmatig te beheren. Dan wordt het tijd om gebruik te gaan maken van configuratie beheer. Ansible is een eenvoudig te leren, maar zeer krachtig middel om met weinig inspanning grote aantallen systemen te beheren.

Deze cursus geeft een introductie tot configuratie beheer in het algemeen en gaat daarna dieper in op het Ansible configuratie beheertool. Hierbij komt de basis van Ansible aan bod, zodat u na de cursus in staat bent om "plays", "playbooks" en "roles" te begrijpen en zelf te schrijven.

De cursus wordt gegeven door een docent van AT Computing, die ook een van de Ansible contributors is, en lid is van de 'Ansible Ambassador Group'.

Voorkennis

U hebt ervaring in het gebruik van Linux of UNIX. Ervaring met systeembeheer is zeker een pre. Alhoewel Ansible is geschreven in Python is specifieke Python kennis niet noodzakelijk.

De voorkennis kan zijn opgedaan in de cursussen "Linux/UNIX deel 1", gevolgd door de cursus "Linux applicatiebeheer", of door het volgen van cursussen uit ons LPIC-traject.

Inhoud van de cursus

Aan de orde komen:

  • Introductie tot configuratie beheer
  • Introductie tot Ansible: installatie, modules, inventory
  • Playbooks: variabelen, host en groep variabelen, selectiecriteria, loops, facts, voorbeelden
  • Templates: template opbouw, template uitrollen, voorbeelden
  • Roles: rollen algemeen, rollen in playbooks, conditionele rollen
  • Varia: debuggen, delegatie, extra resources

Niet aan de orde komen:

  • De Ansible Tower interface

Workshop

AT Computing kan in-company een workshop (4 uur) met praktijkoefeningen verzorgen, als kennismaking met Ansible. Documentatie bij deze workshop is Engelstalig.

Documentatie

U ontvangt een werkboek met daarin kopieën van de gebruikte presentatie, met opgaven en bijbehorende uitwerkingen.

De cursus wordt in principe in het Engels gegeven, tenzij alle deelnemers Nederlandstalig zijn. De cursusdocumentatie is altijd Engelstalig.

Afsluiting

Enige tijd na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname.

Valid XHTML 1.0 Strict   Valid CSS2